Yoko Ono ukázala zakrvavené okuliare zavraždeného Johna Lenona

21.03.2013 Celý región

Washington 21. marca (TASR) - Yoko Ono, vdova po zavraždenom spevákovi a skladateľovi Johnovi Lennonovi, originálnym spôsobom prispela do verejnej diskusie o americkom zákone týkajúcom sa vlastníctva strelných zbraní.

Na sociálnej sieti Twitter uverejnila autentickú fotografiu zakrvavených okuliarov svojho zosnulého manžela, ktorého zastrelili pred jeho newyorským domom v roku 1980. Fotografia pochádza z obalu jej sólového štúdiového albumu Season of Glass z roku 1981. Informoval o tom dnes spravodajský kanál Sky News.

Umelkyňa tak urobila presne na 44. výročie ich svadby, pričom vyzvala na ukončenie násilia spojeného so strelnými zbraňami. "Od smrti Johna Lennona 8. decembra 1980 v USA zastrelili vyše milión ľudí," povedala 80-ročná Yoko Ono.

"Ročne v tejto krajine zastrelia približne 31.000 ľudí. Robíme tak z nej vojnovú zónu. Smrť blízkej osoby je zničujúca skúsenosť. Aj po 33 rokoch nám John veľmi chýba," dodala.

Známy pár sa zosobášil 20. marca roku 1969 v Gibraltári. Dvojica následne odcestovala na medové týždne do holandského Amsterdamu, kde viedli mierovú kampaň tým, že zostali počas celého týždňa v posteli v hotelovej izbe, odkiaľ novinárom poskytovali rozhovory.

Na 40-ročného Lennona od chrbta päťkrát vystrelil z revolvera jeho "obdivovateľ" Mark David Chapman, ktorému spevák iba niekoľko hodín predtým venoval svoj autogram.

Nedávne výzvy na sprísnenie zákonov o kontrole vlastníctva ručných strelných zbraní v USA prišli po vlaňajších tragických udalostiach v Newtowne a Aurore, ktoré si dovedna vyžiadali 38 obetí.
 

Vyberte región